روایت مدیرعامل «گلدیکا» از تصمیمی بدون متولی مشخص؛درگاه پرداخت پلتفرمهای آنلاین طلا را بستند، بیآنکه بگویند چرا!
در بحبوحه اختلالات اقتصادی ناشی از بحران جنگ، پلتفرمهای آنلاین معامله طلا نیز از ضربات بینصیب نماندند و چند روز پس از شروع جنگ، درگاههای پرداخت این پلتفرمها مسدود شد. در همین راستا، مدیرعامل «گلدیکا» در گفتوگو با رسانه «ایرانیان استارتاپ» به بیان جزئیات بحرانهای اخیر، تصمیمات غیررسمی نهادها، و چگونگی مدیریت بحران توسط این شرکت پرداخت. روایت علیرضا عیوضی، پرده از ناکارآمدی ارتباطات نهادی و خطر اقدامات بدون هماهنگی در فضای اقتصاد دیجیتال کشور برمیدارد.
اطلاعرسانی شفاهی، مسئولیت نامشخص
علیرضا عیوضی، مدیرعامل پلتفرم «گلدیکا»، با اشاره به شرایط خاص روزهای نخست جنگ، گفت: «صرفاً بهصورت شفاهی به ما اطلاع داده شد که درگاهها ظرف چند ساعت آینده بسته خواهد شد. این پیام از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و اتحادیه کسبوکارهای مجازی به ما منتقل شد، در حالی که به گفته خود این نهادها نیز هیچ اطلاعرسانی کتبی دریافت نکرده بودند و هیچ نهاد رسمیای مسئولیت این تصمیم را برعهده نگرفت.»
هجوم کاربران و حفظ ثبات
عیوضی ادامه داد: «شرایط جنگ باعث شد کاربران نسبت به خروج داراییهای خود، چه بهصورت ریالی و چه طلایی، اقدام کنند. این موضوع میتوانست برای ما بحرانآفرین باشد، اما خدا را شکر برای ما مشکلی پیش نیامد. موفق شدیم تمامی تعهدات خود را به کاربران عمل کنیم. اکنون حدود ۱۰ روز است که شرایط پایدار شده و حتی چند روزی است که تراز ما مثبت شده است. همین وفاداری به تعهدات، نقطه امید کاربران بود و موجب دلگرمیشان شد.»
اعتماد از دسترفته، چالش صنعت
مدیرعامل گلدیکا با اشاره به تأثیر این اتفاقات بر فضای اعتماد عمومی، گفت: «ادامهدار بودن مسدودی درگاهها باعث کاهش اعتماد کاربران به این صنعت شده و آنها نگران دخالتهای گاهوبیگاه نهادهای بیرونی هستند. باید تلاش کنیم با همکاری سایر کسبوکارهای سالم، این اعتماد را دوباره برگردانیم.»
تصمیمات بدون هماهنگی
وی در ادامه با انتقاد از نبود انسجام نهادی در تصمیمگیریها، تصریح کرد: «در خصوص بستن درگاهها، چون هیچ اطلاعرسانیای صورت نگرفته، مشخص نیست که سایر نهادها هم در جریان بودند یا نه. احتمال اینکه این اقدام بدون ضابطه صرفاً توسط یک نهاد خاص و بدون هماهنگی با سایر نهادها انجام شده باشد، بسیار بالاست. تخمین دقیق خسارتها دشوار است و میزان آن به مدل و استراتژی هر کسبوکار بستگی دارد.»
عبور از بحران و تعامل برای اصلاح
عیوضی با بیان اینکه اکنون بحران پشت سر گذاشته شده، افزود: «روشهای دیگر دریافت ورودی را فعال کردیم و با عمل به تعهداتمان، بخشی از اعتماد کاربران را بازگرداندیم. هماکنون با نهادهای مختلف در تعامل هستیم تا از اقدامات فراقانونی و ناگهانی جلوگیری شود و روندها اصلاح شود. در این مدت با برخی نهادها گفتوگو داشتیم و به رفع مسدودی درگاهها نیز نزدیکتر شدهایم. چالش در همه کسبوکارها وجود دارد. اصل مهم تابآوری و نگاه بلندمدت است. ما کنار کاربران ایستادهایم. وقتی کاربر ببیند که ما بر سر تعهداتمان محکم ایستادهایم و این موضوع برایمان از همه چیز مهمتر است، اعتمادش بازمیگردد.»
دیدگاهتان را بنویسید