» آموزش » دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی در ایران
آموزش - بازاریابی و فروش

دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی در ایران

آبان ۳۰, ۱۴۰۳ 00

امروزه کسب‌وکارها و فروشگاه‌های اینترنتی جزء محبوب‌ترین روش‌های خرید و فروش اجناس و محصولات مختلف در میان افراد شناخته می‌شوند. این روش هر روز گسترش می‌یابد و اغلب تمایل مردم به خرید آنلاین افزایش می‌یابد، همین موضوع موجب مشتاق شدن افراد زیادی برای راه‌اندازی فروشگاه‌های اینترنتی در زمینه ارائه انواع محصولات و خدمات شده است.

اما نکته بسیار مهمی که در رابطه با این موضوع وجود دارد، این است که طبق آماری که به‌دست‌آمده است، بسیاری از این فروشگاه‌ها در مدت‌زمان بسیار کوتاهی با شکست مواجه می‌شوند.

به نظر شما دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی چیست؟ عوامل مؤثر در موفقیت فروشگاه‌های اینترنتی چه هستند؟ اگر جزء صاحبان فروشگاه‌ آنلاین هستید یا قصد راه‌اندازی فروشگاه خود را دارید، این مقاله برای شما است. در این مقاله به صورت کامل به بررسی عوامل موفقیت و شکست در فروشگاه‌های اینترنتی می‌پردازیم.

راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی

موفقیت روز افزون فروشگاه‌های اینترنتی و درآمد کلان آن‌ها موجب شده تا افراد زیادی علاقه‌مند به ایجاد کسب‌وکار اینترنتی شوند.

فرقی نمی‌کند که شما صاحب یک کسب‌وکار اینترنتی هستید یا قرار است به‌تازگی فروشگاه اینترنتی خود را راه‌اندازی کنید، در این قسمت استانداردهای مهم و ضروری معرفی می‌کنیم که در موفقیت روزافزون فروشگاه اینترنتی شما تأثیر بسزایی دارد.

مهم‌ترین استانداردهای لازم برای راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی موفق عبارتند از:

ارائه محصولات باکیفیت

اصلی‌ترین فاکتور برای موفقیت فروشگاه‌های اینترنتی، ارائه محصولات باکیفیت و البته قیمت مناسب به مشتریان است که برای خریدهای بعدی نیز فروشگاه شما را انتخاب کنند.

دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی - محصولات باکیفیت

خدمات مشتریان

دومین فاکتور برای پیشرفت و موفقیت در کسب‌وکار اینترنتی، خدمات مشتریان به‌صورت حرفه‌ای است. پاسخگویی سریع به سؤالات مشتریان، پیگیری مشکلات، ارائه گارانتی پس از فروش، ضمانت بازگشت وجه در صورت عدم رضایت و… از جمله مواردی هستند که اعتماد مشتری را برای خرید از فروشگاه شما جلب می‌کند.

 انتخاب هدف و برنامه‌ریزی دقیق

داشتن یک برنامه‌ریزی جامع و دقیق، مهم‌ترین اصل در موفقیت فروشگاه‌های اینترنتی است. این برنامه‌ریزی شامل موارد متعددی از جمله تعیین نوع خدمات و محصول برای فروش، یادگیری استراتژی بازاریابی، محاسبه هزینه‌ها و… می‌شود.

دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی - هدف و برنامه‌ریزی دقیق

انتخاب پلتفرم مناسب

در حال حاضر پلتفرم‌های زیادی از جمله شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، سایت‌ها، وردپرس و… برای راه‌اندازی فروشگاه‌های اینترنتی وجود دارند که شما باید با توجه به نوع محصول خود، بهترین پلتفرمی که بهترین بازدهی و بیشترین مشتری را دارد، انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید: لیست بهترین فروشگاه‌های اینترنتی در ایران

 طراحی حرفه‌ای سایت

طراحی اصولی فروشگاه اینترنتی با قرار دادن عکس‌های باکیفیت و تولید محتوای حرفه‌ای، قطعاً در رونق و موفقیت فروشگاه اینترنتی تأثیر زیادی دارد.

در غیر این صورت اگر صفحات فروشگاه شما برای کاربران جذاب و قابل توجه نباشد، کاربر سریع از سایت و فروشگاه شما خارج می‌شود.

بررسی دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی

در بسیاری از موارد با اینکه صاحبان کسب‌وکارهای اینترنتی تمامی استانداردهای لازم را برای راه‌اندازی و شروع فروشگاه اینترنتی خود رعایت می‌کنند، اما باز هم با شکست مواجه می‌شوند، اما چرا؟

در ادامه این بخش به بررسی مهم‌ترین دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی می‌پردازیم که با اطلاع از این موارد می‌توانید مانع شکست فروشگاه اینترنتی خود شوید و کسب‌وکاری موفق و ماندگار داشته باشید.

صفحات محصول بی‌کیفیت و شلوغ

یکی از دلایل اصلی شکست فروشگاه‌های آنلاین، صفحات شلوغ، طولانی به همراه عکس‌های تار و بی‌کیفیت است. صفحات محصول مهم‌ترین بخش هر فروشگاه اینترنتی محسوب می‌شوند که نظر و توجه کاربران را جلب می‌کنند.

پس اگر عکس محصولات شما بی‌کیفیت باشد، در همان نگاه اول مشتریان به شما بی‌اعتماد خواهند شد و از فروشگاه شما خارج می‌شوند؛ بنابراین عکس‌های باکیفیت در صفحات فروشگاه بارگذاری کنید.

در بسیاری از موارد با اینکه صفحات فروشگاه دارای عکس‌های بسیار باکیفیتی هستند، اما باز هم مورد پسند کاربران قرار نمی‌گیرند.

علت این موضوع توضیحات طولانی و اضافی محصولات است که وقت زیادی از کاربران را برای مطالعه می‌گیرد. برای رفع این مشکل بهتر است برای هر محصول توضیح کامل و جذابی از جزئیات به همراه قیمت درج کنید تا موجب جلب ‌اعتماد مشتری شود و از نوشتن توضیحات اضافی و بیهوده پرهیز کنید.

 عدم ایجاد اعتماد برای کاربران

دومین دلیل اصلی شکست بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی، عدم ایجاد اعتمادسازی برای کاربران است. در دنیای اینترنت و دیجیتال، اعتماد کردن به فروشگاه‌های اینترنتی کاری بسیار سخت است.

اگر شما نیز به این موضوع بی‌توجه باشید و بستری برای اعتماد کاربران ایجاد نکنید، بدون شک مشتریان زیادی را از دست خواهید داد. برای جلب ‌اعتماد کاربران، ابتدا باید نسبت به دریافت نماد اعتبار و سپس استفاده از یک درگاه پرداخت معتبر و امن اقدام کنید تا کاربران نیز با اطمینان خاطر از معتبر بودن فروشگاه شما، خرید خود را انجام دهند.

دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی -  عدم ایجاد اعتماد برای کاربران

 تبلیغات نامناسب

تبلیغات در فضای مجازی یکی از روش‌های بازاریابی موفق است که اگر به‌درستی انجام شود، تعداد بازدیدکنندگان و مشتریان فروشگاه اینترنتی شما تا حد زیادی افزایش می‌یابد.

اما باید دقت داشته باشید همان‌گونه که تبلیغات در افزایش مشتریان تأثیر دارد، اگر به کیفیت تبلیغات اهمیت ندهید به‌صورت برعکس نیز می‌تواند عمل کند و تأثیرات منفی در برند و فروشگاه شما داشته باشد؛ بنابراین تبلیغ نامناسب از جمله دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی است.

تبلیغات اشتباه شامل موارد زیادی می‌شود. به‌عنوان‌مثال اگر شما فروشگاه خود را در سایت‌های تبلیغاتی یا سایت‌های مزاحم تبلیغ کنید، نباید انتظار داشته باشید که بازدیدکنندگان سایت شما زیاد شوند یا از کاربرانی که از این سایت‌ها به فروشگاه شما سر می‌زنند، توقع خرید داشته باشید.

بهتر است تبلیغات فروشگاه را در مکان و سایت‌های معتبر انجام دهید تا در جلب اعتماد مشتریان تأثیرگذار باشد.

 رفتار نادرست با مشتریان

جالب است بدانید خوش‌رفتاری با مشتریان و پاسخ سریع به سؤالات و مشکلات آن‌ها از لازمه‌های اصلی هر کسب‌وکار اینترنتی موفق است.

اگر شما رفتار نامناسبی با مشتریان داشته باشید یا نسبت به سؤالات و مشکلات آن‌ها بی‌توجه باشید، قطعاً مشتری خود را از دست می‌دهید.

این رفتار شما است که باعث می‌شود مشتری دوباره از فروشگاه شما خرید کند یا نه؟ اگر مشتری در خرید اول از کیفیت محصولات و خدمات‌رسانی شما رضایت داشته باشد، بدون شک برای خریدهای بعدی نیز شما را انتخاب می‌کند.

اما اگر شما با رفتار نامناسب یا فروش محصول بی‌کیفیت موجب نارضایتی مشتری شوید، یکی از مشتریان خود را برای همیشه از دست می‌دهید و این تأثیرات منفی زیادی روی فروشگاه شما دارد.

دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی -  رفتار نادرست با مشتریان

ناموجود بودن محصولات

یکی دیگر از دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی به‌ویژه فروشگاه‌های کوچک و تازه ‌تأسیس، ناموجود بودن بسیاری از محصولات است که همین موضوع موجب نارضایتی بسیاری از کاربران و در نهایت خروج آن‌ها از صفحه فروشگاه می‌شود.

ازاین‌رو بهتر است فقط کالاهایی که موجود هستند را در صفحه محصولات بارگذاری کنید و محصولات ناموجود را از دید مخاطب پنهان کنید.

عدم انتخاب بازار هدف مشخص

بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی ابتدا قصد دارند محصولات و کالاهای خود را به تمام افراد بفروشند و گمان می‌کنند با این کار موفق خواهند شد.

درصورتی‌که شما باید بازار هدف و مشتریان محصولات خود را بشناسید و روی خواسته‌ها و نیازهای آنان تمرکز کنید تا با شکست مواجه نشوید.

بیشتر بخوانید: هک رشد فروشگاه های اینترنتی چگونه انجام می شود؟

فرایند پرداخت پیچیده

فرایند پرداخت سخت یا پیچیده نیز از دلایل اصلی شکست فروشگاه‌های اینترنتی است. برای حل این موضوع بهتر است فرایند پرداخت را به ساده‌ترین روش ممکن برای کاربران مهیا کنید و روش‌های پرداخت متنوعی مانند کارت به کارت، پرداخت اقساطی، پرداخت آنلاین و… داشته باشید تا کاربر با توجه به شرایط خود بهترین روش را انتخاب کند و از خرید منصرف نشود.

 جمع‌بندی

فروشگاه‌های اینترنتی برای رسیدن به موفقیت و پیشرفت در حوزه خود، باید استانداردهایی مانند خدمات مشتریان، اعتمادسازی، انتخاب بازار هدف و… را رعایت کنند تا در نیمه‌راه با شکست مواجه نشوند.

در این مطلب به نقد و بررسی مهم‌ترین دلایل شکست فروشگاه‌های اینترنتی پرداختیم. فرایند پرداخت پیچیده، تبلیغات نامناسب، رفتار نامناسب با مشتریان، عدم ایجاد اعتماد برای مشتریان، صفحات شلوغ و عکس‌های بی‌کیفیت از جمله دلایل اصلی شکست فروشگاه‌های اینترنتی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×