آیا ماموت وارد عرصه رقابت با گلرنگ میشود؟/مصاحبه با دکتر سعید رضایی، معاون نوآوری ماموت پلاس
تقریبا همه ما اسم ماموت را بارها شنیدهایم و یا تریلرهای معروف آن را در اتوبانها دیدهایم. شرکت ماموت یکی از بزرگترین شرکتهای صنعت بینالملل است که فعالیت خود را از سال ۱۳۷۰ آغاز کرده و بالغ بر ۳۰ سال سابقه تولید در صنعت کشور را در کارنامه خود دارد.
اما فعالیت این مجموعه به همینجا ختم نمیشود؛ گروه صنعتی ماموت اخیرا با راهاندازی ماموت پلاس به عنوان بازوی نوآوری تلاش کرده تا تعامل سازندهای را در دایره زنجیره ارزش خود میان صنعت، دانشگاه و کارآفرینان شکل دهد.
به همین بهانه به سراغ دکتر سعید رضایی، معاون نوآوری و شتابدهی ماموت پلاس (شتابتک) رفتیم تا با فعالیتها و چشمانداز بازوی نوآوری ماموت آشنا شویم.
دکتر سعید رضایی در گفتگو با ایرانیان استارتاپ ضمن اشاره به سابقه حضور بیش از یک دههی خود در ماموت عنوان میکند در قسمتهای مختلف این گروه نظیر فنی، برنامهریزی، تولید، آموزش و دانشگاه ایفای نقش کرده و در حال حاضر نیز عهدهدار سمت معاونت نوآوری ماموت پلاس است.
رضایی که فارغالتحصیل مقطع دکترا از دانشگاه بینالمللی امام خمینی در رشته مدیریت آینده پژوهی است، اعتقاد دارد گروه صنعتی ماموت همواره در مسیر خود به دنبال پیشرو بودن بوده و چیدمان سبد محصول خود را طوری طراحی کرده که مبادا این گروه صنعتی با این عظمت از حوزه نوآوری عقب بماند.
ماموت پلاس، بازوی نوآوری گروه صنعتی ماموت
رضایی در پاسخ به این سوال که چرا ماموت اقدام به ایجاد یک واحد مستقل در حوزه نوآوری به نام ماموت پلاس کرده است، توضیح داد:
“همه شرکتهای زیرمجموعه گروه، واحد تحقیق و توسعه دارند؛ اما به مرور زمان در گروه صنعتی ماموت احساس نیاز به مجموعهای که بطور ویژه کار نوآوری و موضوعات پیرامون آن را از فرهنگ نوآوری تا دستیابی به ایدهها و استارتاپها و حتی اطلاعرسانی را به دور از دغدغههای تولید پیش ببرد، ملموس بود.
یکسری بررسیها انجام شد؛ شاید شکستهای قبلی که وجود داشت مورد مطالعه قرار گرفت که در نهایت به ایجاد معاونت نوآوری و آینده پژوهشی یا همان ماموت پلاس منجر شد.
ماموت پلاس در حال حاضر در دل گروه ماموت یک تعریفی پیدا کرده و یکسری خدماتی ارائه میدهد که شامل پکیجی از 30 دستاورد در موضوع فرهنگسازی نوآوری تا استفاده از ایدهها، توسعه کسبوکارها و برونسپاری برخی از نیازهای فناورانه که داخل گروه ماموت احساس میشود، است.”
وی در ادامه افزود:
“خارج از مجموعه نیز ماموت پلاس با ایجاد یک اکوسیستم حول محور گروه ماموت، در تعامل با دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان که به راهکاری پیرو رفع نیاز این مجموعه رسیدهاند، همکاری میکند. این تعامل کمک میکند تا دانشگاههای ایران از حالت جزیرهای بودن خارج شوند و نسب به افرادی که محصولاتی را توسعه دادهاند، مطلع شوند.”
شبیهساز خودروهای تجاری برای اولین بار در ایران توسط گروه ماموت ساخته شد
رضایی با اشاره به این موضوع که ماموت پلاس به عنوان مجموعهای که ادبیات صنعت، دانشگاه و استارتاپها را میشناسد و میداند صنعت به چه چیزی اهمیت میدهد و شرکتهای دانشبنیان به دنبال چه هستند؛ تلاش میکند در این حوزه به عنوان یک کاتالیزگر میان صنعت و دانشگاه ایفای نقش کند.
وی در این باره عنوان کرد:
“ما یک کار مشترک با دانشگاه خواجه نصیر انجام دادیم و برای اولین بار شبیهساز خودروهای تجاری را در ایران درست کردیم. یک کاری بچههای خواجه نصیر انجام داده بودند و زیرساخت دانشی داشتند؛ از ظرفیت آنها استفاده کردیم و یک دستاورد فوقالعاده را برای اولین بار در ایران ایجاد کردیم. به خاطر همین فکر میکنم مسیر را خوب تعریف کردیم و 1403 پربارتر خواهد بود. ما در سال 1402 بیشتر به دنبال توسعه اکوسیستم و پالایش ایدهها و تفکرات داخلی و خارجی بودیم و فکر میکنم امسال پرشتابتر کار خواهیم کرد.”
هلدینگ مکس، بازوی سرمایهگذاری خطرپذیر ماموت
از معاون نوآوری و شتابدهی ماموت پلاس در خصوص ورود گروه ماموت به حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر از طریق هلدینگ مکس پرسیدیم و این پرسش را مطرح کردیم که ادامه مسیر این نوع سرمایهگذاریها توسط ماموت پلاس در سال جاری به چه سمتی حرکت میکند، وی توضیح داد:
“هلدینگ مکس پیش از ماموت پلاس شکل گرفته و به عنوان سرمایهگذار خطرپذیر ماموت شناخته میشود که در حوزههای مشخصی فعالیت میکند. ماموت پلاس رویکرد صنعتیتری نسبت به هلدینگ مکس دارد و به دنبال راهکارهای داده محور و فناوریهای پیشرفته است.”
هلدینگ مکس بر حوزههای بیمه، فناوریهای مالی، سلامت، بلاکچین، حملونقل، خودرو، خدمات، نرمافزار و… تمرکز دارد و ماموریت خود را کمک به توسعه کسبوکارهای ایرانی کوچک و متوسط، نوآور و دارای پتانسیل میداند.
چشمانداز سرمایهگذاری ماموت پلاس در سال 1403
رضایی با اشاره به این نکته که بیشتر تمرکز آنها بر استارتاپهای early stage است، عنوان کرد هدف ماموت پلاس پیدا کردن تیمهایی با دانش و ایدههای مناسب است تا بتوانند با در اختیار قرار دادن ابزار، امکانات و سرمایه، خروجی مناسبی خلق کنند.
وی در ادامه افزود:
“برنامه و بودجه برای سرمایهگذاریهای ماموت پلاس در سال جاری تدوین شده است. سال گذشته در چهار پروژه بالغ بر هفت میلیارد ریال سرمایهگذاری کردیم که یکی از آنها پروژه شبیهساز خودروهای تجاری در حوزه نیازهای فناورانه بود. امسال نیز برنامه داریم در چهار الی پنج استارتاپی که آینده خوبی دارند، سرمایهگذاری کنیم که البته با تعدادی از آنها در فرآیند نهایی کردن مذاکرات هستیم. ما به دنبال آن هستیم که تنوع همکاری را تا جایی که میتوانیم بالا ببریم و حتی اگر در مواردی تصمیم به سرمایهگذاری نداریم، به گونهای از محصولات و خدمات استارتاپها استفاده کنیم که بتوانند کسبوکار خود را حفط کنند؛ شاید این امر بهتر از سرمایهگذاری نیز باشد.”
معاون نوآوری و شتابدهی ماموت پلاس در خصوص چگونگی ارتباط گرفتن تیمها با این مجموعه عنوان کرد تیمها میتوانند مستقیما درخواست جلسه کنند و یا در ایونتهای این گروه، مذاکرات B2B با فعالین ماموت و سرمایهگذاران داشته باشند. وی خاطر نشان کرد در طی این جلسات اگر تیمها محصول یا کاری انجام داده باشند که نیازهای ماموت پلاس را مرتفع نکند اما مرتبط با کار یکی از شرکتهای زیرمجموعه ماموت باشد؛ آنها، تیم و شرکت مربوطه را به هم وصل میکند.
رضایی با اشاره به فضای سرمایهگذاری شرکت ماموت تریلر عنوان کرد:
“ما در تعامل با شرکتهای گروه به عنوان مثال ماموت تریلر فضایی را ایجاد کردیم که استارتاپهایی که توان تولید دارند بتوانند عضو تامینکنندگان ماموت تریلر باشند و در آن فضا نیز علاوه بر امکان سرمایهگذاری مستقیم ماموت تریلر، فضای شراکت، تامین قطعه و تضمین خرید نیز وجود دارد. در واقع در خرداد ماه یک نمایشگاه تخصصی برای تامین کل قطعات ماموت تریلر خواهیم داشت و در آن نمایشگاه در خدمت استارتاپها خواهیم بود.”
ماموت دیجیتال در کجای زنجیره ارزش گروه قرار دارد؟
ماموت دیجیتال یکی دیگر از شرکتهای زیرمجموعه گروه ماموت است که با انتصاب امید هاشمی به عنوان مدیرعامل و معاون دیجیتال گروه به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده است.
ماموت دیجیتال با هدف تسریع در تحول دیجیتال گروه ماموت، ارائه راهکارهای داده محور در سطح کلان و خرد، همکاری با استارتاپهای این حوزه و توسعه اکوسیستم نوآوری گروه ماموت فعالیت میکند.
رضایی رسالت اصلی ماموت دیجیتال را حل مسائل و بهبود وضعیت دیجیتال در دل گروه ماموت عنوان میکند و در ادامه توضیح میدهد:
“گروه ماموت با توجه به رشد و بلوغ خیلی خوبی که داشته به جایی رسیده که در حوزه دیجیتال نیاز به یک انسجام و تفکر متمرکز دارد که علاوه بر تحت پوشش و تحت کنترل قرار دادن زیرساختها، بتواند بخشهای مختلف شبکه و داده که پیشتر به شکل جزیرهای فعالیت میکردند را بصورت یکپارچه زیر مجموعه این گروه قرار دهد. رسالت اصلی ماموت دیجیتال حل مسائل و بهبود وضعیت دیجیتال داخل گروه ماموت است زیرا گروه ماموت در حال حاضر بیش از 100 شرکت دارد و در ادامه مسیر نیمنگاهی هم به فضای بیرون خواهد داشت تا همکاریهای تجاری قدرتمندی بین ماموت دیجیتال و کسبوکارهای مشابه اتفاق بیفتد.”
آیا گروه صنعتی ماموت وارد عرصه رقابت با گلرنگ میشود؟
گروه صنعتی ماموت به پشتوانهی سی سال تجربه و با توجه به منابع مالی خود، اگر با تمرکز بالاتری وارد حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر شود، میتواند به یک رقیب سرسخت برای گروه صنعتی گلرنگ تبدیل شود؛ همین موضوع این سوال را در ذهن ایجاد میکند که ماموت تا چه اندازه به دنبال بدست آوردن سهم بیشتری در بازار اکوسیستم استارتاپی است، رضایی در این باره توضیح میدهد:
“پاسخ به این سوال سخت است؛ زیرا استراتژیهای کلان شرکتها دچار پیچیدگی، ابهام، عدم قطعیت و فرکانس تغییر بالاست. در حال حاضر سخت است که بگوییم بر اساس سیاستهای کلان چه اتفاقی تا یک الی دو سال آینده میفتد. قطعا عضو موثری از اکوسیستم بودن یکی از اهداف ماموت بوده و این کار را قبلا با هلدینگ مکس شروع کرده است. سال گذشته گروه ماموت زمانی که گلرنگ داشت در تپسی سرمایهگذاری میکرد، روی تولید خودروهای سواری سرمایهگذاریهای فوقالعادهای انجام داد و امروز خودروهای سواری بسیار متنوعی در سبد کالایی ماموت قرار دارد.”
وی در ادامه افزود:
“ساختار فکری صاحبان کسبوکار در این حوزه با هم فرق میکند اما قطعا در این فضا حضور خواهیم داشت و فعالیتهای بیشتری را نسبت به سالهای گذشته انجام خواهیم داد. رسالت ماموت پلاس تسهیلگری و بهبود همین روند است و به عنوان کاتالیزگر تلاش میکنیم تا با سرعت بیشتری در این مسیر پیش برویم.”
رضایی عنوان کرد علارغم اینکه ماموت پلاس به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده، در همین مدت زمان کوتاه نیز به دنبال تخصیص بودجه برای سرمایهگذاری در استارتاپها بوده است و تا دو ماه دیگر خیلی بهتر میتواند در این مورد اظهار نظر کند.
گروه صنعتی ماموت تلاش میکند تا امید را زنده نگه دارد
معاون نوآوری و شتابدهی ماموت پلاس در پایان این گفتگو ضمن اشاره به این نکته که افراد زیادی در اکوسیستم به ماموت امید دارند تا تحولی در حوزههای راکد ایجاد نماید، افرود:
“ما تلاش میکنیم تا روحیهی امید را در کسانی که میخواهند در ایران کار کنند، زنده نگه داریم. من خیلی ناراحت میشوم وقتی میبینم سیل مهاجرت و ناامیدی جوانهای ما را دربرگرفته؛ به کسی خرده نمیگیرم؛ همه آزادند بهترین انتخاب را داشته باشند ولی دوست دارم که حداقل در فضای استارتاپی و نسل زد بتوانیم یک نقطه پررنگی باشیم برای آنهایی که بین رفتن و ماندن دو دل هستند و باعث بشویم این افراد بمانند و کارهای مفید و موثری انجام دهند.”