» آموزش » راه اندازی استارتاپ » لین استارتاپ (Lean Startup) چگونه باعث رشد استارتاپ‌ها می‌شود؟
Lean Startup
راه اندازی استارتاپ

لین استارتاپ (Lean Startup) چگونه باعث رشد استارتاپ‌ها می‌شود؟

شهریور 2, 1403 30

لین استارتاپ (Lean Startup)

آیا می‌دانید لین استارتاپ‌ چیست؟ این استارتاپ‌ها شرکت‌های نوپایی هستند که خدماتشان را به شکل مستقیم و با حذف واسطه‌ها در اختیار مشتریان قرار می‌دهند.

این روزها لین استارتاپ‌ها بسیار محبوب شده‌اند و دلیل آن این است که زنجیره واسطه را حذف می‌کنند و موجب کاهش هزینه‌ها و در نهایت سود بیشتر می‌شوند. در ادامه بیشتر به بررسی این استارتاپ‌ها می‌پردازیم.

لین استارتاپ چیست؟

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مربوط به هر کسب‌وکار جدید و استارت‌آپ‌ها، داشتن ریسک نسبتاً بالای آن‌ها است. با در نظر گرفتن این موضوع که ایده این نوع از کسب‌وکارها کاملاً جدید و به روز است یا سعی می‌کنند خدمات مد نظر خود را به یک روش جدید و نوین به مشتری ارائه کنند، شاید نتوانند جایگاه مناسب و مورد نظر خود را به دست آورند.

طبق آماری که به دست آمده است، بیش از ۹۰ درصد از استارتاپ‌ها زمانی که فعالیت خود را شروع می‌کنند با شکست روبرو می‌شوند. شاید از خود بپرسید چرا با اینکه این کسب‌وکارها با یک طرح فوق‌العاده قوی کار خود را شروع می‌کنند و تیم حرفه‌ای و سرمایه‌گذار کافی نیز در اختیار دارند، چرا با شکست مواجه می‌شوند؟

در این رابطه باید بگوییم که در این کسب‌وکارها اصل مهم یعنی چگونگی بازخورد مشتری رعایت نشده است و بیش از هر چیزی باید بدانید که آیا محصول و کار شما می‌تواند برای مشتری‌ها و حتی در جامعه هدف کاربردی باشد یا خیر.

اگر نمی‌دانید بهترین و متداول‌ترین روش‌ها در لین استارتاپ چیست؟ بایستی بیان کنیم که بهترین روشی که در لین استارتاپ مورد استفاده قرار می‌گیرد، روش تست اسموک است.

برای این روش صاحبان ایده و کسب‌وکار در وهله اول سعی می‌کنند محصول و خدمات مد نظر خود را در یک سایت که فقط صفحه‌ای ساده و بدون موارد دیگر است، به طور کامل معرفی کنند.

تاریخچه لین استارتاپ

برای اولین بار یعنی در سال ۲۰۰۸ اریک رایس پیشنهاد خود را برای راه‌اندازی یک استارتاپ ناب مطرح کرد. او در سال ۲۰۱۱ نیز موفق شد تا کتاب استارتاپ ناب را برای عموم به چاپ برساند و منتشر کند.

این کتاب در کشور ایران به عنوان نوپای ناب به انتشار رسیده است. هدف ریس از منتشر کردن کتاب استارتاپ ناب فقط این بود که تمام افراد را متوجه اشتباه خود کند و دیگران نیز با استفاده از این تجربیات از انجام چنین اشتباهاتی خودداری کنند.

کتاب نوپای ناب ایده و نقشه عالی جهت راه‌اندازی کسب‌وکار و همچنین توسعه آن را در اختیار افراد قرار می‌دهد. البته این موضوع بیشتر شامل کسب‌وکارهای نوپا می‌شود.

ریس در این کتاب سعی می‌کند به افراد بفهماند که باید تمام چیزها را باتوجه‌به امتحان کردن و سنجیدن باید با عمل کردن انجام دهند. حتی در این کتاب می‌نویسد که به عنوان یک کارآفرین هر اقدامی که انجام دهید؛ یعنی از طراحی محصول تا بازاریابی، یک آزمایش و تجربه است.

 اصول لین استارتاپ برای رشد کسب‌وکار

مراحل راه‌اندازی استارتاپ در ایران بر اساس لین استارتاپ چیست؟ این پرسشی است که قطعا هنگام راه‌اندازی این استارتاپ برایتان مطرح می شود. راه‌اندازی این استارتاپ شامل چندین گام مختلف می‌شود.

محققانی که در حوزه کسب‌وکار مشغول به فعالیت هستند، می‌گویند که راه‌اندازی یک لین استارتاپ سه مرحله دارد که شامل ساخت، سنجش و یادگیری می‌شود. هدف کلی از این چرخه تبدیل کردن یک نمونه ساده و اولیه به مناسب‌ترین و اصولی‌ترین نتیجه نهایی به همراه سنجش کلی رفتار مشتری است.

در چرخه تکرار در وهله اول یک سری از معایب مربوط به محصول و یا ایده مربوطه شناسایی خواهد شد و سعی می‌شود که به طور کامل از بین برود. در چرخه بعدی محصول یا خدمات وارد شده به طور کامل اصلاح خواهند شد تا تمام ایرادهای احتمالی که ممکن است برای آن رخ دهد، به طور کامل رفع شود.

با انجام دادن این کار برای چندین بار، در نهایت به یک نتیجه کلی می‌رسید و محصول یا ایده مد نظر از تمامی جوانب مختلف سنجیده می‌شود. این مسئله در نهایت باعث می‌شود که ریسک عدم موفقیت تا حدود فوق‌العاده زیادی کاهش یابد.

اصول لین استارتاپ

در اولین قدم یعنی مرحله ساخت باید ابتدایی‌ترین نمونه خود را ارائه دهید. البته این موضوع را فراموش نکنید که ساده‌ترین محصول به معنی ارائه یک محصول با قابلیت بسیار کم نیست. هدف این است که با ساده‌ترین امکانات بتوانید قابلیت و ویژگی‌های مد نظر را ارائه دهید.

سپس به مرحله ارائه محصول خدمات و دریافت بازخورد از سوی مشتری می‌رسید. در چنین شرایطی می‌توانید به تحلیل رفتار مشتری نیز بپردازید، در نهایت نیز اطلاعات شما چندین برابر افزایش پیدا می‌کند و وارد مرحله یادگیری می‌شوید.

 مزایای استارتاپ ناب برای توسعه کسب‌وکار

مهم‌ترین مزیت‌ لین استارتاپ‌ چیست؟ مهم‌ترین مزایای رویکرد لین استارتاپ برای کارآفرینان در مقابل دیگر کسب‌وکارهای قدیمی، افزایش یافتن چشمگیر احتمال موفقیت است.

یعنی شما می‌توانید بدون هیچ مشکلی شاهد چگونگی بازخورد مشتری نسبت به محصول و سایر خدمات خود باشید. از این طریق نیز موفق خواهید شد تمام ایرادهای مربوطه را رفع کنید و در نهایت یک کسب‌وکار فوق‌العاده قوی را راه‌اندازی کنید.

انجام سرمایه‌گذاری روی یک ایده خاص آن هم با داشتن چشم‌انداز ۵ ساله ممکن است برای بسیاری از افراد فوق‌العاده سخت و حتی دور از ذهن باشد.

در چنین شرایطی اگر موفق شوید که یک نسخه عملی کوچک که در آخر لین استارتاپ قرار دارد و متوجه آن شده‌اید در اختیار سرمایه‌گذاران خود قرار دهید، می‌توانند خیلی راحت‌تر با ایده مد نظر شما ارتباط برقرار کنند.

در نهایت می‌توانند در رابطه با موفقیت یا حتی عدم موفقیت آن نیز نظرات خود را بیان کنند. در چنین شرایطی نیز انجام سرمایه‌گذاری خیلی راحت‌تر و با اطمینان بیشتر صورت می‌گیرد.

 مراحل راه‌اندازی یک لین استارتاپ

توجه داشته باشید که راه‌اندازی و مدیریت یک استارتاپ کار آنچنان ساده‌ای هم که فکر می‌کنید نیست و باید مراحل مربوط به بهترین شکل ممکن پشت سر گذاشته شوند. در این بخش سعی می‌کنیم به مراحل راه‌اندازی آن و الزاماتی که وجود دارد، اشاره کنیم.

 ایده‌پردازی و شناختن نیاز مربوط به بازار

مهم‌ترین قدم در جهت راه‌اندازی لین استارتاپ، داشتن یک ایده ویژه و خلاقانه برای برطرف کردن هر یک از نیازهای موجود در بازار است. پس کسی که قصد بنیان گذاری استارتاپ را دارد، باید مطالعه و تحقیقی جدی در رابطه با الگوهای مصرف رفتار مشتریان، نیازهایشان و دیگر موارد مربوط داشته باشد.

 تیم سازی

پس از آنکه ایده شما به طور دقیق تأیید شد، باید به فکر تشکیل دادن تیم و ساخت نسخه اولیه محصول خود باشید. فراموش نکنید که بنیان‌گذار باید یک سری افراد متخصص را در این زمینه انتخاب کند و با توجه به نوع کسب‌وکاری که قصد راه‌اندازی آن را دارید، ممکن است به برخی از متخصصان هوش مصنوعی امنیت سایبری و غیر احتیاج داشته باشید.

راه اندازی لین استارتاپ

 ارتقای عملکرد لین استارتاپ‌ها

عملکرد استارتاپ‌ها را روش‌های جدیدی می‌توان بهینه‌سازی کرد. با استفاده از آزمون A/B، استفاده از هوش مصنوعی و تحلیل داده‌های بزرگ، بازاریابی با روش‌های جدید و روش‌های جدید مالی می‌توان به این هدف دست یافت.

 موانع و چالش‌های پیش روی لین استارتاپ

موانعی پیش روی لین استارتاپ‌ چیست؟ این موانع شاید برای رسیدن استارتاپ‌ به موفقیت، دردسر ایجاد کنند. از جمله موانع و چالش‌هایی که پیش روی لین استارتاپ قرار دارد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 رقابت شدید

از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین چالش‌های مقابل لین استارتاپ، یک رقابت فوق‌العاده شدید در عرصه کسب‌وکار است. با در نظر گرفتن اینکه لین استارت‌ها در سال‌های اخیر به شدت رشد کرده‌اند، پس حفظ موقعیت آن کمی سخت‌تر از گذشته شده است. پس استارتاپ‌ها باید این قابلیت را داشته باشند که در این عرصه رقابتی یک سری مزیت‌های ویژه رقابتی را به وجود آورند که رشد قابل چشمگیری نیز داشته باشند.

 برخورداری از تیم مجرب

از دیگر چالش‌های مهم، به وجود آوردن یک تیم کاملاً متخصص و مجرب است. برای آنکه بتوانید یک استارتاپ موفقیت‌آمیز پیش رو داشته باشید، باید از لحاظ فنی قدرت بالایی به دست آورید و همچنین درک درستی نیز از بازار و کسب‌وکار مد نظر داشته باشد.

 عدم آشنایی لازم با بازار

یکی دیگر از چالش‌های مهمی که استارتاپ‌ها با آن مواجه می‌شوند، ارائه دادن محصول یا خدمات جدید به بازاری که آشنایی لازم با آن را ندارند، است. قطعاً رفتن به سوی این سری از بازارها و متقاعد کردن مشتری برای امتحان محصول شما، به وقت، زمان و همچنین هزینه بسیار زیادی احتیاج دارد.

 تغییرات بسیار سریع

استارتاپ‌ها باید قابلیت آشنایی با تغییرات سریع در حوزه فناوری، سلایق مشتریان و روندی که ممکن است در بازار به وجود آید را داشته باشند. در صورت عدم رعایت این مورد قطعاً با شکست روبرو می‌شوند.

 معروف‌ترین کتاب حوزه لین استارتاپ

همان طور که در بخش قبلی اشاره کردیم معروف‌ترین کتاب در حوزه لین استارتاپ، نوپای ناب و یا کسب‌وکار نوپای ناب نام دارد. یکی از دلایلی که این کتاب نگارش شد و در نهایت به چاپ رسید، این بود که کتاب‌های حوزه کارآفرینی بسیار کم بودند.

جمع‌بندی

اگر نمی‌دانید لین استارتاپ چیست و چه‌ رویکردی دارد، باید بیان کنیم که این استارتاپ این گونه است که محصولات نباید به یک باره تولید و توزیع شوند. نخست باید یک نسخه از محصول تولید شود و پس از رسیدن به دست مشتری، میزان رضایت مشتریان مورد بررسی قرار گیرد. در نهایت با توجه به نتیجه‌ای که از نظر آن‌ها به دست آمد، محصولات بعدی را تولید کرد. این گونه این استارتاپ موجب گسترش کسب‌وکارها می‌شود. اگر هر گونه پرسشی در این زمینه دارید، می‌توانید با کارشناسان ایرانیان استارتا ارتباط برقرار کنید و

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×