مدیرعامل زودکس: خواستار رقابت سالم در بازار سفارش آنلاین غذا هستیم
بابک هوشمند، مدیرعامل زودکس، در یادداشتی در صفحه لینکدین خود اعلام کرد که این شرکت همچنان خواستار رقابت سالم در بازار سفارش آنلاین غذا است. او ابراز امیدواری کرد که نهادهای نظارتی هرچه زودتر شرایط رقابت عادلانه را فراهم کنند تا کاربران بتوانند با حق انتخاب آزاد از این پلتفرمها استفاده کنند. شکایت زودکس از […]
بابک هوشمند، مدیرعامل زودکس، در یادداشتی در صفحه لینکدین خود اعلام کرد که این شرکت همچنان خواستار رقابت سالم در بازار سفارش آنلاین غذا است. او ابراز امیدواری کرد که نهادهای نظارتی هرچه زودتر شرایط رقابت عادلانه را فراهم کنند تا کاربران بتوانند با حق انتخاب آزاد از این پلتفرمها استفاده کنند.
شکایت زودکس از اسنپفود
در اواخر مهرماه سال جاری، روابط عمومی زودکس از ثبت شکایتی رسمی علیه اسنپفود در شورای رقابت خبر داد. زودکس، اسنپفود را به رفتارهای انحصارطلبانه متهم کرده و معتقد است این رفتارها مانع رشد رقبا در بازار شده است.
بیشتر بخوانید: قرارداد پیمانکاری حقیقی تک نفره ویژه استارتاپ ها
در همین راستا، زودکس در تاریخ ۶ آذر ۱۴۰۳ نشست خبری برگزار کرد. بابک هوشمند، مدیرعامل زودکس، در این نشست اعلام کرد که این شرکت تاکنون تحت فشارهای اسنپفود، حدود ۲۰۰ وندور خود را از دست داده است. او گفت: «پاشنه آشیل کسبوکارهای این حوزه، وندورها هستند. بدون داشتن وندورهای پرفروش و امکان عقد قرارداد با آنها، سهم گرفتن از بازار بسیار دشوار خواهد بود.»
هوشمند درباره احتمال صدور رأی به نفع اسنپفود هشدار داد و گفت: «اگر چنین اتفاقی بیفتد، باید فاتحه استارتاپها در ایران را خواند.»
ساختار قراردادهای اسنپفود
محمدمهدی جعفریان، مدیرعامل مؤسسه مطالعات توسعه و رقابت، به عنوان مشاور حقوقی زودکس در این پرونده، در این نشست توضیحاتی درباره قراردادهای اسنپفود ارائه کرد. به گفته او، اسنپفود دو نوع قرارداد عادی و اختصاصی با وندورها دارد. در قراردادهای اختصاصی، اسنپفود امتیازات ویژهای به رستورانها میدهد که شامل مواردی مانند ۱.۵ برابر کردن امتیاز عملکرد کلی، تخفیف در کمیسیون و هدایای تبلیغاتی و مالی است.
جعفریان افزود که این نوع قراردادها، رستورانها را در موقعیت دشواری قرار میدهد، زیرا خروج از آنها مستلزم پرداخت جریمههای سنگین است. او گفت: «بر اساس قراردادهایی که بررسی کردیم، این جریمهها از ۵۰۰ میلیون تومان شروع میشود و گاهی به چند میلیارد تومان نیز میرسد. این نوع قراردادها باعث میشود رقبا، حتی اگر نوآور و خلاق باشند، نتوانند به بازار وارد شوند.»
دیدگاهتان را بنویسید