شبکه سازی در کسب و کار چیست و چه اهمیتی دارد؟
شبکه سازی در کسب و کار به فرآیند ایجاد و تقویت روابط حرفهای با افراد و سازمانهای دیگر اشاره دارد. این ارتباطات به تبادل اطلاعات، فرصتهای همکاری و افزایش فروش کمک میکند. اهمیت شبکه سازی در کسب و کار در توانایی آن برای ایجاد اعتماد و اعتبار برند، دسترسی به منابع و اطلاعات ارزشمند و […]
شبکه سازی در کسب و کار به فرآیند ایجاد و تقویت روابط حرفهای با افراد و سازمانهای دیگر اشاره دارد. این ارتباطات به تبادل اطلاعات، فرصتهای همکاری و افزایش فروش کمک میکند. اهمیت شبکه سازی در کسب و کار در توانایی آن برای ایجاد اعتماد و اعتبار برند، دسترسی به منابع و اطلاعات ارزشمند و تسهیل فرآیندهای تجاری نهفته است. در این مقاله از ایرانیان استارتاپ، به بررسی مفهوم و اهمیت شبکه سازی برای موفقیت سازمانها میپردازیم.
شبکه سازی در کسب و کار چیست؟
به برقراری ارتباط سازنده و مفید با افراد متخصص برای همکاری در کسب و کارها و استارتاپها، شبکه سازی گفته میشود. اگر فردی که به آن نیاز دارید در زمینه مورد نظر متخصص، حرفهای و دارای سابقه باشد، میتواند در هر زمان و مکانی نظیر تاکسی، پارک و قطار فعالیت شبکه سازی را انجام دهد. صاحبان کسب و کارهای گوناگون بهمنظور ایجاد روابط تجاری و اقتصادی دو یا چندطرفه با هم متعهد میشوند. آنها با برقراری تعامل اطلاعات و ایدههای خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند، به همین دلیل جزء نتورکینگ یک فعالیت تجاری و اقتصادی به شمار میرود.
رابطه میان طرفین معمولاً به دلیل وجود یک نقطه مشترک است که آنها برای توسعه فعالیت و کسب و کار خود با هم ارتباط برقرار میکنند. هدف از شبکه سازی، مدیریت برندینگ و ارتقای آن به بهترین شکل ممکن است.
اهمیت شبکه سازی در کسب و کار
شبکه سازی انسانی به فرایندی گفته میشود که در آن هدف از ساختن یک رابطه صرفاً تبادل اطلاعات نیست، بلکه طرفین در درازمدت از منافع مشترکی بهرهمند میشوند؛ بنابراین بهتر است برای موفقیت در شغل و ایجاد فرصتهای شغلی جدید برای افراد جویای کار، حتماً شبکه سازی در کسب و کار را در مرکز برنامهریزی شغلی خود قرار دهید.
بسیاری از شخصیتهای معروف و قدرتمند نتورکینگی دستیابی به موفقیت شغلی خود را در طول زمان مدیون شبکه سازی هستند. از شبکه سازی بهعنوان یکی از مهمترین ارکان موفقیت و رشد کسبوکارها یاد میشود.
البته پیش از شبکه سازی بهتر است بسنجید که چگونه میتوانید به موفقیت طرف مقابل کمک کنید و یا از دانش و اطلاعات آنها بهرهمند شوید.
چگونه شبکه سازی کنیم؟
شما باید برای رونق بخشیدن به کسب و کارتان و موفقیت در آن، برای شبکه سازی وقت بگذارید، به همین دلیل نحوه انجام این کار اهمیت بسیار زیادی دارد. پیشنهاد ما برای بهبود مهارت و فعالیت این است که سراغ فاکتورهای زیر برای شبکه سازی بروید.
1. فعالیت شبکه سازی یک تعامل برنده – برنده است و بازنده ندارد.
شبکه، محلی برای برقراری روابط انسانی است و نباید تصور کرد که در این فضا از دیگران سوءاستفاده میشود. شما با شبکه سازی میتوانید با ایجاد یک پل ارتباطی اجتماعی، مسیر مناسبی را برای رسیدن به اهداف و کمک به یکدیگر تشکیل دهید.
2. به دنبال شبکههای همخوان با موقعیت خود باشید.
دقت داشته باشید که برای شبکه سازی در کسب و کار به سراغ افرادی بروید که با شما همخوانی داشته باشند و دراینخصوص مرتکب اشتباه نشوید. باید این نکته را در نظر بگیرید که صاحبان همه مشاغل تمایل دارند که پیشرفت کنند؛ بنابراین آنها نیز مانند شما به دنبال ارتباط و فعالیت با افرادی هستند که از لحاظ موقعیت اجتماعی و اقتصادی همخوانی داشته باشند. به عبارتی بتوانند از این ارتباط برای پیشرفت همدیگر استفاده کنند.
3. از واسطههای قدرتمند غافل نشوید.
ممکن است یک واسطه قدرتمند برای ارتباط با یک فرد حرفهای، به شما کمک شایانی کند، زیرا تأثیر یک فرد قدرتمند بسیار بیشتر از یک فرد معمولی است. بهعنوانمثال ادمین یک پیج معروف میتواند به شما برای ارتباط با فرد مورد نظر کمک کند. نباید فراموش کنیم که این روابط باید دوطرفه باشند و طرفین سوءاستفاده نکنند.
4. دیگران بهراحتی برای شما اعتبار خرج نمیکنند
توجه داشته باشید که شبکه ارتباطی باید برای هر دو طرف سودمند باشد؛ بنابراین طرفین زمانی که از اعتبار شبکه ارتباطی مطمئن شوند، میتوانند برای مجموعه اعتبار و زمان خرج کنند. به عبارتی شبکه سازی در کسب و کار مستلزم همخوانی طرفین و جلب اعتماد یکدیگر است.
5. مراقب درخواستها و توقعات بیجا باشید.
بهتر است در شبکه سازی مراقب حد و مرزهای طرف مقابل باشید و از درخواستهای نامعقول و غیرمعمولی اجتناب کنید. بهعنوانمثال شاید طرف مقابل با قرار حضوری مخالف باشد، پس نباید او را به قرار حضوری مجبور کنیم؛ بنابراین برای چهارچوب و شرایط او احترام قائل شوید و به شبکه ارتباطیتان آسیب نرسانید.
بیشتر بخوانید: اهمیت برندسازی در استارتاپها
6. مهارتهای کلیدی و مهم را پرورش دهید.
تسلط روی مهارتهای متعدد میتواند امتیاز مثبتی برای همکاری باشد، زیرا هر فردی با تسلط به یک سری مهارتها و تواناییهای خاص میتواند نیازهای مختلف شبکه را رفع کند و بهنوعی اثربخشی خود را به نمایش بگذارد؛ بنابراین سعی کنید با شرکت در دورههای رایگان، خود را از لحاظ فردی رشد و توسعه دهید.
7. قدردان دیگران باشید و تأثیر بازخوردها را دست کم نگیرید.
در شبکه سازی در کسب و کار از تأثیر بازخوردها غافل نشوید و از دیگران به دلیل کارهای مثبتی که برای شما انجام میدهند، قدردانی کنید. هنگامی که با بازخوردهایمان به دیگران حس دیده شدن و شنیده شدن میدهیم، آنها خود را مفید میبینند و از این جهت حس خوبی دریافت میکنند؛ به همین دلیل است که میگوییم بازخوردها در ایجاد و نگهداری شبکههای قوی نقش مؤثری دارند.
8. کمک کننده و حامی یکدیگر باشند.
شبکه سازی در کسب و کار نیازمند حمایت و کمک عاطفی است؛ بنابراین در شبکه ارتباطی، افراد باید از نظر عاطفی حامی یکدیگر و در زمانهای لازم حمایتکننده باشند.
9. برای تقویت رابطه وقت بگذارید.
اکثر افراد تصور میکنند که تنها ایجاد یک رابطه برای پیشرفت کفایت میکند و هیچ نیازی به تقویت این رابطه نیست. اما در حقیقت نگهداری از یک رابطه مهمتر از ایجاد آن است، پس پرورش و تقویت آن را دست کم نگیرید. برای نشان دادن توجه نیاز نیست که کار خاصی انجام دهید، صرفاً یک پیغام یا دادن یک هدیه میتواند بیانگر اهمیت و ارزش شما برای آن رابطه باشد.
چالشهای شبکه سازی در کسب و کار
شبکه سازی یکی از عوامل موفقیت در دنیای کسب و کار است، اما با چالشهای خاصی نیز همراه است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
عدم مهارتهای ارتباطی
برای ایجاد ارتباط مؤثر و پایدار، فرد به مجموعهای از مهارتهای ارتباطی نیازمند است. اما ممکن است برخی از مدیران در این زمینه مهارتی نداشته باشند و با این چالش برای شبکه سازی در کسب و کار مواجه شوند.
کمبود زمان مدیران
یکی از موانع جدی برای حفظ روابط حرفهای و ایجاد شبکه، مشغله کاری مدیران است. برای مقابله با این مشکل باید زمان خود را مدیریت کنید و نسبت به کار خود اولویتبندی و تعهد داشته باشید.
عدم اعتماد در زمانهای کوتاه
ایجاد اعتماد در روابط جدید میتواند دشوار باشد. بسیاری از افراد ممکن است قبل از برقراری ارتباط عمیقتر، به دلیل تجارب گذشته، احتیاط کنند. این عدم اعتماد میتواند مانع از شکلگیری روابط مؤثر شود.
استرس و اضطراب اجتماعی
بسیاری از افراد به دلیل اضطراب اجتماعی یا خجالت از برقراری ارتباط با افراد جدید دوری میکنند. این احساسات میتواند مانع از ایجاد شبکههای قوی شود.
جمعبندی
شبکه سازی در کسب و کار به صاحبان مشاغل و شرکتها این امکان را میدهد که بهراحتی تجارب و اطلاعات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و فرصتهای شغلی جدیدی را ایجاد کنند. بهطورکلی در دنیای پر رقابت کسب و کار امروز نمیتوان نقش شبکه سازی در حوزههای مختلف و ارتباط آنها با یکدیگر را انکار کرد. پس شبکه سازی باید بهعنوان یک استراتژی مهم در برنامهریزی مدیران شرکتهای مختلف به دلیل جذب مشتریان جدید و افزایش سهم بازار در نظر گرفته شود.
دیدگاهتان را بنویسید