کاظم دهقانی، مدیرعامل ویستا: اسنپ، اصلیترین یونیکورن ایرانی، محصول همافزایی میان ایرانسل و گروه اسنپ است!
هلدینگ ویستا به عنوان بازوی سرمایهگذاری ایرانسل از سال 1398 تاسیس شد. شرکتی که در پورتفوی خود شرکتهایی مانند: گروه اسنپ، روبیکا و موارد دیگری را دارد. در شهریور ماه 1403 این شرکت موفق به اخذ مجوز فعالیت صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی یا (CVC) شد. مجوزی که به این شرکت اجازه میداد در جهت تکمیل زنجیره ارزش ایرانسل حرکت کند.
سیاستگذاری ویستا در آینده اکوسیستم استارتاپی ایران تاثیرگذار است. چرا که ایرانسل یکی از مهمترین بازیگران صنعت ICT کشور به شمار میرود. تصمیمات بازوی سرمایهگذاری این مجموعه به همین دلیل حائز اهمیت میگردد. سرمایهگذاری این شرکت در گروه اسنپ یکی از مهمترین سرمایهگذاریهای ایرانسل به شمار میرفت. در گزارشی که مشروح آن در ادامه قابل مشاهده است، در گفتگویی اختصاصی با وحید دهقانی مدیرعامل ویستا به مباحث مربوط به سیاستگذاری این شرکت پرداختهایم.
موضوع دیگری که سبب پیگیری ایرانیان استارتاپ شد، تحرک اخیر گروه رقیب ایرانسل، یعنی همراه اول بود. همراه اول در نیمسال ابتدایی 1403 بخش مهمی از سهام دیجیکالا را خریداری کرد. سرمایهگذاری بازیگران مهم صنعت ICT از مراحل ابتدایی خود عبور کرده و حالا به رقابتی جدی میان این دو گروه بزرگ بدل گشته است. واکنش ایرانسل از طریق ویستا هم یکی از موضوعات این گفتگو است. هرچند که باید گفت، موضوع اصلی گفتوگوی پیشرو با دهقانی، مدیرعامل ویستا، تحرکات و تصمیمات این شرکت است.
ویستا به زودی از سرمایهگذاریهای جدید خود خبر میدهد
- آیا ویستا علاوه بر سرمایهگذاریهای قبلی، سرمایهگذاری جدید داشته است؟
ویستا، هلدینگ سرمایهگذاری ایرانسل، در جهت همسویی با استراتژیها و اهداف کلان ایرانسل از جمله گذر از اپراتور ارتباطی (TelCo) به شرکت فناوریمحور (TechCo)، به تازگی مجوز سرمایهگذاری خطرپذیر (CVC) را دریافت کرد. ویستا، علاوه بر تقویت سرمایهگذاریهای قبلی، با کمک ابزارهایی که این مجوز در اختیار قرار میدهد، سرمایهگذاری خطرپذیر با هدف توسعه اکوسیستم فناوری و نوآوری را در پیش گیرد. ویستا با کمک این مجوز در مسیر سرمایهگذاریهای هوشمند قدم برمیدارد و بهزودی از سرمایهگذاریهای جدید خود خبر میدهد.
ویستا در نظر دارد در شکلدهی به زیستبوم دیجیتال کشور نقشآفرینی کند
- کدام یک از سرمایهگذاریهای ویستا را موفقتر و با پتانسیل بیشتری برای رشد در آینده نزدیک میدانید؟
ویستا در پورتفوی خود ترکیب قدرتمندی از مجموعهها را دارد که شامل گروه اسنپ، روبیکا، ویستا مدیا، ایرانسل لبز و… است و هر کدام از این مجوعهها در حوزه فعالیتشان سهم بازار بالایی دارند. در عین حال سرمایهگذاریهای مستقیم ویستا که هم در حال اجرا هستند و هم از گذشته سرمایهگذاری شدهاند، مانند ایرانسل لبز و ویستا مدیا، پتانسیل رشد بالایی دارند که در کنار خدمات ایرانسل به کاربران، میتواند به تأثیرگذاری در زنجیره ارزش ایرانسل منجر شوند.
همچنین ویستا در نظر دارد تا با گسترش ارتباطات با ذینفعان اکوسیستم فناوری و نوآوری از جمله نقشآفرینان دولتی، جامعه دانشگاهی، استارتاپها و شرکتهای تکنولوژی محور، در شکلدهی به زیستبوم دیجیتال کشور، نقشآفرینی کند.
در حال حاضر برنامهای برای خروج از شرکتهای پورتفوی خود نداریم!
- آیا ویستا برنامهای برای خروج از ترکیب سهامداری شرکتهای پورتفوی خود دارد؟
یکی از مهمترین مواردی که در بحث سرمایهگذاری خطرپذیر مطرح است، خروج به موقع و با تفاهم مناسب از شرکتهای سرمایهپذیر است. از سویی صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر موظف است در یک بازه زمانی صندوق را ابطال کند و این امر، خروج به موقع و با بالاترین دستاورد دو سویه را برای شرکتهای CVC، الزامآور میکند که ویستا هم از آن تبعیت خواهد کرد. اما در حال حاضر ویستا برنامهای برای خروج از شرکتهای پورتفوی خود ندارد.
بیشتر بخوانید: CVC چیست؟ همه چیز درباره سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی یا CVC
تحول دیجیتال و هوشمندسازی، اهداف اصلی ویستا در سالهای آینده است
- چه نوع سرمایهگذاریهایی را در پنج سال آینده برای هلدینگ ویستا پیشبینی میکنید؟
ویستا با نگاه به استراتژی کلان ایرانسل و همافزایی اهداف خود با اپراتور هوش مصنوعی ایران، تصمیم دارد در پنج سال آینده، از ابزارها و فناوریهای مالی و سرمایهگذاری در حوزه دیجیتال استفاده کند و در کنار مدیریت پورتفو، با سرمایهگذاری هوشمند، اهداف ایرانسل در حوزه تحول دیجیتال و تحقق اکوسیستم هوش مصنوعی را محقق کند. این سرمایهگذاریها میتوانند در حوزه راهکارها و محصولات مبتنی بر هوش مصنوعی، حل مسائل ایرانسل در حوزههای مرتبط با اپراتور هوش مصنوعی، راهکارها و محصولات مبتنی بر تحول دیجیتال و… باشند. همچنین ویستا تصمیم دارد با مدیریت پورتفو فعلی و در مواردی افزایش حجم سرمایهگذاری در شرکتهای زیرمجموعه، به تقویت ارزش کلی پورتفو خود نیز بپردازد.
تفاوت ویستا با سایر CVCها چیست؟
- تاسیس صندوق CVC ایرانسل چه هدفی را دنبال میکند و چگونه این صندوق به توسعه سرمایهگذاریهای ایرانسل کمک خواهد کرد؟
ویستا با اخذ مجوز سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) و استفاده از ظرفیتهای گسترده ایرانسل، اهدافی از جمله افزایش نفوذ در صنعت سرمایهگذاری به عنوان اپراتور دیجیتال، توسعه زیستبوم دیجیتال کشور، ارائه ظرفیتهای پول هوشمند به سرمایهپذیران با هدف رشد و افزایش درآمد آنها و… را دنبال میکند. ویستا با کمک این صندوق میتواند به مراحل مختلف رشد استارتاپها کمک کند و با استفاده از ظرفیت مهم پول هوشمند که به سبب سالها فعالیت ایرانسل در صنعت تلکام ایجاد شده، برای شرکتهای بزرگ و کوچک، ارزشآفرینی کند.
پول هوشمند امکانی است که فعالیت ویستا را از سایر CVCها جدا میکند و مزایای استراتژیکی شامل زیرساخت، منتورشیپ، تبلیغات دیجیتال، یکپارچگی با سایر سرویسهای ایرانسل و… را برای تحول مسیر رشد استارتاپها، در اختیارشان قرار میدهد.
با توجه به شرایط اقتصادی کنونی، تمرکز ما بر بازار داخلی است
- آیا در برنامههای صندوق CVC ایرانسل، سرمایهگذاری خارجی و بینالمللی نیز وجود دارد یا تمرکز بیشتر بر روی بازار داخلی خواهد بود؟
ورود به بازارهای بینالملل برای هر سرمایهگذاری جذاب است، اما با توجه به شرایط اقتصادی که وجود دارد، بیشترین تمرکز ما روی بازارهای داخلی است. با این حال ویستا همواره با نگاه به جریان سرمایهگذاری منطقه و بهویژه کشورهای مختلف که در این حوزه پیشتاز هستند، در حال بررسی ظرفیتهای همکاری و بازارهای فعال، چه به صورت سرمایهگذاری مستقل و چه به صورت همسرمایهگذاری است.
استراتژیهای کلی سازمان معیار انتخاب هستند
- صندوق CVC ایرانسل چه نوع استارتاپها و کسبوکارهایی را هدف قرار داده و معیارهای انتخاب این استارتاپها چیست؟
ما در ویستا، هفت حوزه تمرکز سرمایهگذاری، با موضوعات هوش مصنوعی و کلان داده، سلامت دیجیتال، تجارت الکترونیک، رسانه و سرگرمی، فینتک، نرمافزارهای سازمانی و شبکه و زیرساخت را دنبال میکنیم. در عین حال همواره ویستا به مجموعههای نوآور که سرعت رشد بالا و قابلیت سهمگرفتن از بازار را دارند، توجه ویژهای دارد و معیارهای انتخاب هم بر مبنای فرآیندهای مشخص حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر و همسویی با اهداف و استراتژیهای کلی سازمان است.
با همافزایی میان گروه اسنپ و ایرانسل، تبدیل شدن اسنپ به اصلیترین یونیکورن ایران رقم خورد!
- با توجه به اینکه همراه اول اخیرا سهامدار دیجیکالا شده است، آیا ایرانسل نیز برنامهای برای انجام سرمایهگذاری مشابه در دیجیکالا یا دیگر استارتاپهای بزرگ دارد؟
ویستا همواره در حال بررسی ورود به ترکیب سهامداری شرکتهای بزرگ حوزه تجارت الکترونیک است؛ شرکتهایی که برای رشد بیشتر، علاقهمند به استفاده از ظرفیتهای ایرانسل هستند و ویستا هم به عنوان بازوی سرمایهگذاری ایرانسل، پذیرنده این پیشنهادها است. فراموش نکنیم که ایرانسل اولین اپراتور کشور است که توانست در مراحل رشد اولیه، وارد گروه اسنپ شود و از چندین سال قبل، با ایجاد همافزایی بین ظرفیتهای ایرانسل و گروه اسنپ، این رشد بینظیر و تبدیل شدن اسنپ به اصلیترین یونیکورن ایران را رقم زند.
با ورود همراه اول به دیجیکالا، حالا بزرگترین شرکتهای اکوسیستم زیرمجموعه اپراتورها قرار گرفتهاند
- در صورت ورود ایرانسل به سرمایهگذاریهای مشابه آنچه که همراه اول در دیجیکالا انجام داده، چه حوزههای جدیدی از کسبوکارهای دیجیتال را به عنوان هدفهای آینده میبینید
در واقع میتوان گفت با ورود همراه اول به دیجیکالا و حضور چندین ساله ایرانسل در ترکیب سهامداری گروه اسنپ، بزرگترین شرکتهای کسبوکار دیجیتال ایران زیرمجموعه اپراتورها قرار گرفتهاند و در مراحل بعدی سرمایهگذاری، VCها و CVCها باید به سراغ کسبوکارهایی در بازه متوسط تا بزرگ بروند که بتوانند با همافزایی ظرفیتها، سایر کسبوکارها را هم به جایگاه شرکتهایی مانند اسنپ و دیجیکالا برسانند.
دیدگاهتان را بنویسید